N-Prognos v 17
Kvävet är på plats i rotzonen efter regnet
Höstsäden växer i förväntad takt och vi är nu inne i stråskjutningen i de flesta fält i söder. I både Västra Götaland och Östergötland är vi på god väg mot stråskjutning, men i Mälardalen dröjer det ännu lite till. Den nederbörd som stora delar av landet fick i helgen och i början av innevarande vecka har gjort stor nytta för att transportera ner nitratdelen av redan spridd mineralkväve. Förhoppningsvis har många hunnit lägga sina huvudgivor. Har man sedan fått de 8-12 mm regn som rapporterats från många platser finns nu stora delar av det spridna nitratkvävet på plats i rotzonen. Plantorna har därmed vad de behöver för de närmsta veckornas tillväxt.
Veckans mätningar av nollrutor är gjorda i stort sett i alla planerade fält i söder. I område mitt och öst är de första fälten mätta. Bestånden är överlag fina eller till och med mycket fina. I söder är vi nu inne i stråskjutningen och plantorna kommer att växa mycket de närmaste veckorna.
I alla områden gäller nu att höstvete som ännu inte har fått sin huvudgiva får den snarast. Trots vikten av tillgängligt kväve den närmaste tiden så ska inte hela årets behov ut ännu. Startgiva + huvudgiva ligger lämpligen mellan 130-150 kg kväve för att ge spelrum för en justering innan och vid axgång om den behövs.
Vi ses i fält 11 maj
Boka den 11 maj för kurs med fokus på N-Tester och fältvisning på Borgeby!
Område syd - Skåne och Halland
Höstvete
Det mesta höstvetet i syd är nu inne i begynnande stråskjutning. En del av mätningarna i området görs på fredagar vilket gör att de hunnit växa en del innan detta prognosbrev kommer ut. Fälten är igång och växer riktigt bra och alla fält som vi mäter i har börjat ta upp av mineralkvävet. Om alla fält i syd har fått sin huvudgiva så är förutsättningarna goda för en fin skörd.
Det är ännu tidigt att uttala sig om årets markleverans, men de siffror vi har än så länge pekar på relativt låga mängder, inte minst efter spannmål som förfrukt. Raps och en del andra förfrukter har potential att leverera mer men variationen brukar alltid vara stor. Missa inte att lägga ut nollrutepresenningarna vid kompletteringsgivorna som återstår att ge.
Område väst - Västra Götaland
Höstvete
Höstvetefälten i västra Sverige börjar närma sig stråskjutning och vi har i veckans mätningar graderat ett par fält till stadie 30, dvs begynnande stråskjutning. Bestånden är överlag mycket täta och frodiga. Upptaget av gödselkväve är än så länge lågt vilket är rimligt eftersom kvävet nyss har transporterats ner i rotzonen. Förutsättningarna för fina skördar är än så länge mycket goda.
Område öst - Kalmar, Östergötland, Södermanland och Örebro
Höstvete
I det östra området är vetefälten som lägst i DC 41 (flaggbladets slida utväxande) och snart i axgång. Många fält är i behov av kompletteringar, förutsatt att vädret vänder och det kommer regn. Gör behovsbedömningarna framför allt utifrån nollrutorna och en bedömd avkastningsförmåga och regn i prognosen när du bedömer skördepotentialen.
Nybble 1 är en nollruta med medelhög markleverans för området. Ovanjordiskt N-upptag i nollrutan 26 kg N/ha och i omgivande fält 107 kg N/ha. Plantorna var i DC 43 (flaggbladets slida börjar vidgas) vid mätningen.
Område mitt - Västmanland och Uppsala
Höstvete
Höstvetefälten i område mitt har utvecklats snabbt den senaste veckan. De senast utvecklade fälten var vid veckans mätning i DC 39 (flaggbladets slida just synlig). Många bestånd ser fina ut men de fält där en del av kvävet, p.g.a. brist på regn, inte kommit ner i marken är nu efter i kväveupptag.
För området mitt gäller precis som alla andra områden att det gäller att tajma regn vid kompletteringsgödsling. Det faktum att de är lite senare utvecklade gör att det finns mer tid för sena givor.
Fältet på Viby 1 har i veckans mätning tagit upp 23 kg N/ha i nollrutan och 78 kg N/ha i det omgivande fältet. Plantorna var vid veckans mätning i DC 45 - 55 (flaggbladets slida betydligt vidgat – ½ axet framme).